Åre, 10: april – Lätt är rätt (light is right).

Sedan jag började topptura på allvar för några år sedan har jag satt upp mål för hur mycket jag ska gå varje vinter. Den här vintern bestämde jag mig för att ta mitt jagande av höjdmeter till en ny nivå. Jag tänkte att jag siktar på att gå 100 000 fallhöjdsmeter under vintern 2015/2016. En skidsäsong i Åre, dec-april, är ca 150 dagar eller 22 veckor. Det betyder att jag måste gå ca 5000 fallhöjdsmeter varje vecka. Det är som att gå från dalstation på Kabinbanan och upp till toppen på Skutan 5 gånger, varje vecka, hela säsongen.
I skrivande stund är jag uppe i 85 000 fallhöjdsmeter och jag känner mig säker på att jag kommer nå mitt mål. Det hela blev ju också till en vadslagning med Åreguiderna – för att mäta alla höjdmeter använder jag en Suunto Traverse som jag fått ifrån dom. Och klarar jag 100 000 så slipper jag betala den…
Från Skidcenter i Björnen har jag fått ett par skidor med bindningar. Och inte vilka skidor som helst utan skidor som är gjorda för att vara så lätta som möjligt men att som ändå ska gå att åka på. Jag vet, det här låter som en omöjlig ekvation, men det funkar faktiskt bättre än man tror att åka på den här typen av skidor. Och det går i en rasande fart uppför och man orkar hålla igång betydligt längre och samla ännu mer höjdmeter. Skida, bindning och pjäxa väger 1539 gram, det kan man jämföra med en alpinpjäxa som väger strax över 2 kg.
Fil 2016-04-10 21 25 28
Sen var det ju det här med åkningen… Går det verkligen? Stå rätt på skidan, planera din åkning och släpp loss – det håller – jag lovar!
Kolla filmen så får ni se….
Och blir ni sugna på att testa så finns det riktigt lätta grejer att hyra på Skidcenter i Björnen.
Inga kommentarer än.

Kommentera