Åre, 28:e mars 2016. Påsk = toppturstid!

Nu är påsken här. Och med den en herrans massa människor i Åres skidsystem. Och vad kan då vara bättre än att bege sig ifrån liftsystemet och alla köer. Man behöver inte lämna Åreskutan utan det räcker med att åka ner i Blåstensvalvet och sen tura runt på den sidan av Åreskutan som vätter ner mot Huså. Som avslutning kan man gå upp på Västerskutan och åka ner mot Stendalsliftens dalstation.

Eller också kan dra iväg på lite större äventyr som jag, Henrik Westling och David Nordblad gjorde den 16:e mars. Vi startade i ottan från Åre för att möta upp Henke i Myrviken därefter fortsatte vi söderut för att sedan vika av västerut. Vårt mål var södra Lunndörsfjällen, ca 50 km från Åre fågelvägen men rätt mycket längre om man ska hålla sig till vägarna…

Vid vägs ände är det fortfarande långt in till Lunndörrsfjällen och vi lastar av skotern sedan är det skotertolkning som gäller en bra bit. Dagens mål är att undersöka om vi kan åka ostsidan på Söder Storådörrfjället. Tyvärr så är det för mycket moln i passet och vi går istället mot Lillådörren och en lång ränna som Henke sett tidigare men inte åkt.

IMG_2529

Rännan är helt fantastisk och det roliga är att det är väldigt få skidåkare som varit här på grund av att det är rätt så tidskrävande att ta sig hit. Vi tar oss fram till rännan och sätter skidorna på ryggsäcken och tar far stegjärnen. Nu börjar klättringen uppför den branta rännan. Vädret är växlande mellan moln och sol men under klättringen uppåt har vi lä. På toppen av rännan tar vi en kort fika och sen väntar ett fantastiskt åk utför i en av Jämtlands längsta rännor.

Se nu till att få fram era topptursgrejor eller hyra om ni inte har och ta er bort från liftar och köer.

Ut och njut!

Inga kommentarer än.

Kommentera